Κλείσιμο

Ρωσία: Μυστήριο με την εμφάνιση μικρορωγμής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η μικρορωγμή που εντοπίσθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συγκεκριμένα στο
διαστημόπλοιο Soyuz-MC9, στις 30 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή οξυγόνου, δεν οφείλεται σε πτώση μικρομετεωρίτη, αλλά σε ζημία που προκλήθηκε κατά την διάρκεια δοκιμών του διαστημοπλοίου στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι «η ζημιά θα μπορούσε να έχει προκληθεί κατά την διάρκεια της κατασκευής του διαστημοπλοίου στην εταιρεία Energia, αλλά θα μπορούσε να έχει προκληθεί και στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ».

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το ενδεχόμενο η ζημιά στο διαστημόπλοιο Soyuz να προκλήθηκε στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Εντελώς διαφορετική ήταν η ερμηνεία που διατύπωσε ο Ρώσος βουλευτής και πρώην κοσμοναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ , αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τη μικρορωγμή να προκάλεσε ένας ψυχικά ασταθής κοσμοναύτης, μέλος του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επειδή ήθελε να επιστρέψει πιο γρήγορα στην Γη.

Ο Σουράγιεφ επεσήμανε πάντως μιλώντας στο Ria Novosti ότι δεν πρέπει να κατηγορηθεί κάποιο μέλος του πληρώματος έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση του συμβάντος από την αρμόδια επιτροπή.

Ο κοσμοναύτης βουλευτής ευχήθηκε η ζημιά να προκλήθηκε κατά την διάρκεια της κατασκευής του διαστημοπλοίου, αν και όπως είπε και αυτό θα ήταν λυπηρό, επειδή κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία κατασκευής των διαστημοπλοίων Soyuz.

Ο διευθυντής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ζημιά στο διαστημόπλοιο Soyuz MC9 προκλήθηκε εκ των έσω και η διαστημική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Energia διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει ποιος προκάλεσε τη ζημιά αυτή.

Ο Ρογκόζιν επισήμανε ότι η Roskosmos εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η ζημιά να προκλήθηκε από μικρομετεωρίτη.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι αυτή την στιγμή ελέγχονται όλα τα στάδια της κατασκευής που έχουν προηγηθεί και διασαφηνίζεται ποιοι είχαν πρόσβαση στο διαστημόπλοιο, ποιες εργασίες έγιναν και ποιοι πραγματοποιούσαν τους ελέγχους.
Πηγή: skai.gr