Η συμφωνία ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα επαναπροώθησης στην Τουρκία όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στη χώρα μας από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα.
Οι φυσικές επιστροφές ανθρώπων στην Τουρκία θα αρχίσουν λίγες μέρες αργότερα, ενώ οι περίπου 45.000 που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα δεν θα επιστραφούν.
Η επιμελητειακή δυσκολία του εγχειρήματος θα είναι όμως τεράστια.
Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά στην Ελλάδα, χωρίς να προβλέπονται μαζικές-ομαδικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Για να μπορέσει η Ελλάδα να διαχειρισθεί γρήγορα αυτό τον όγκο αιτήσεων ασύλου, η Κομισιόν έχει ζητήσει την ενίσχυση των ελληνικών δομών στα νησιά του Αιγαίου με 4.000 υπαλλήλους από την Ε.Ε., κυρίως δικαστές και μεταφραστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα αποστέλλουν στη χώρα μας 600 άτομα για την ενίσχυση της Frontex και των Hotspots. Το κόστος των επαναπροωθήσεων θα καλυφθεί από την Ε.Ε, και υπολογίζεται στα 280 με 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Τουρκία δέχτηκε να μεταχειριστεί όλους τους πρόσφυγες που θα επιστραφούν στο έδαφός της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά νομικά κωλύματα στη συμφωνία.
Οι επαναπροωθήσεις θα γίνουν με την αρχή του «ένας για έναν», κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να στείλει στην Ε.Ε. έναν σύρο πρόσφυγα που έχει ήδη καταγραφεί στο έδαφός της για κάθε έναν Σύρο που θα δέχεται από την Ελλάδα.
Ωστόσο, σε ένα κρίσιμο σημείο του προσχεδίου, η Ευρώπη σημειώνει ότι θα δημιουργήσει μόνο 72.000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις (18.000 παλιές θέσεις και 54.000 καινούργιες), και μάλιστα εάν οι αριθμοί Σύρων που θα μετεγκαθίστανται υπερβούν αυτό το πλαφόν, τότε το όλο πρόγραμμα θα τερματισθεί με τη μορφή που έχει. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ο αριθμός δεν συνιστά κάποια οριστική κουότα, ούτε κάποιο όριο.
Μιλώντας μετά τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθούν 6.000 επαναπροωθήσεις ανά μήνα, κάτι που σημαίνει ότι οι διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν σε ένα χρόνο.
Ως αντάλλαγμα για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών σε τουρκικό έδαφος, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και βέτο. Πρόκειται για το κεφάλαιο 33, που άπτεται οικονομικών θεμάτων και είχε μπλοκαριστεί από τη Γαλλία επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε ότι πέραν του κεφαλαίου 33, που θα ανοίξει έως τα τέλη Ιουνίου, θα «επιταχυνθεί» το άνοιγμα και των υπόλοιπων κεφαλαίων. Δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα ή άλλο στίγμα για την έναρξη των συζητήσεων.
Πρόκειται για σημαντική υποχώρηση της Άγκυρας, η οποία είχε αρχικά ζητήσει το «ξεπάγωμα» και των πέντε κεφαλαίων για τα οποία έχει ενστάσεις η Λευκωσία.
Τουρκική υποχώρηση φαίνεται να σημειώθηκε και στο ζήτημα της απελευθέρωσης θεωρήσεων, όπου η Άγκυρα θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα 72 προαπαιτούμενα ώστε να κερδίσει την είσοδο των 79 εκατομμυρίων πολιτών της στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα.
Στο μέτωπο των χρημάτων, οι Ευρωπαίοι δέχονται να επιταχύνουν την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα συμφωνηθούν νέα μέτρα υποστήριξης των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε η ευρωπαϊκή βοήθεια να αυξηθεί στα 6 δισεκ. ευρώ έως το 2018.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.