Κλείσιμο

ΥΠΕΞ: Σοβαρές οι δηλώσεις Γιλμάζ περί τουρκικής εμπλοκής στις πυρκαγιές

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ περί εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την περίοδο 1995 - 1997.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Βirgun, ο Γιλμάζ έκανε λόγο για κονδύλια που δόθηκαν τότε ώστε να προκληθεί αποσταθεροποίηση με πραξικόπημα κατά του προέδρου Αλίγιεφ του Αζερμπαϊτζάν και πυρκαγιές σε ελληνικά δάση.

Οι αποκαλύψεις Γιλμάζ έχουν προκαλέσει σάλο στην Αθήνα.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη και σε βάθος ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. «Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους βρώμικες επιχειρήσεις έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε ότι όταν ο ίδιος είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων – εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… αηδιών. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Γιλμάζ αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας και δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».
Πηγή: skai.gr