Της Νιόβης Ρίγκου*

H αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν μια από τις βασικές της προτεραιότητες της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν, από την αρχή της θητείας της. 

Το Δεκέμβριο του 2019, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου είχε αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: ένα νέο, «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα καταστήσει την Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και θα κάνει την οικονομία μας σύγχρονη, ανταγωνιστική, βιώσιμη και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων – με  άλλα λόγια ένα Ευρωπαϊκό Πράσινο New Deal. 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έχει σχεδιαστεί για την τόνωση της οικονομίας, τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και την προστασία της φύσης, να διασφαλίσει τη διάθεση υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων για τους σημερινούς πολίτες και τις μελλοντικές γενιές.  Η γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της. 

Η αγροδιατροφική αλυσίδα αποτελεί σημαντικό οικονομικό τομέα της ΕΕ. Στους στόχους  της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η υλοποίηση της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Η ΕΕ επιδιώκει να στρέψει το σημερινό σύστημα τροφίμων της ΕΕ προς ένα βιώσιμο πρότυπο. Στόχος μας είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα στην Ευρώπη με σκοπό να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συστημάτων τροφίμων και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις. 

Από το Μάρτιο του 2020 η πανδημία του COVID-19 έχει στρέψει την προσοχή μας αλλού. Το σημαντικότατο πλήγμα που επέφερε στην οικονομία μας αλλά και στην κοινωνία «ανάγκασε» την Ευρώπη να κάνει ένα τεράστιο άλμα μπροστά και να συμφωνήσει σε ένα πακέτο ανάκαμψης ύψους άνω των 800 δις ευρώ, το λεγόμενο NextGenerationEU. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2,1 τρις ευρώ!

Φυσικά, το γεγονός πως επικεντρωθήκαμε στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και των συνεπειών του δε σημαίνει πως η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δεν παραμένει η πρώτη προτεραιότητα – το αντίθετο. Η οικονομική αντίδραση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης - το 1/3 των επενδύσεων από το σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU και του προϋπολογισμού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτήσουν πράσινες επενδύσεις. 

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει ότι το 91 % των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας τους. Σχεδόν ένας στους δύο Ευρωπαίους (49 %) θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως την κύρια παγκόσμια πρόκληση για το μέλλον της ΕΕ, ενώ υποστηρίζει σχεδόν καθολικά τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το NextGenerationEU  και η Πράσινη Συμφωνία είναι από τις πρωταρχικές επικοινωνιακές προτεραιότητες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο του φετινού EUandU το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου.

Το EUandU είναι ένα διαδραστικό συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Αντιπροσωπεία από το 2018 και αναδεικνύει ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους.

O τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «Καλλιέργησε τις ιδΕΕς σου: EUandU» και βασικός του άξονας είναι η γεωργία και οι ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα για τους νέους, ένα έτος μάλιστα που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Χρονιά Νεολαίας. Για τη διεξαγωγή του επιλέξαμε την Θεσσαλία  καθώς  συμβάλλει ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα κι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια στη συμμετοχή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας: παράγει το 13% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας! 

Οι περιορισμοί της πανδημίας μας ανάγκασαν να αλλάξουμε το σχεδιασμό μας και έτσι το συνέδριο θα γίνει διαδικτυακά, αλλά με τη Θεσσαλία πάντα στο επίκεντρο. 

Αυτό που δε θα αλλάξει είναι η διάθεσή μας να ενημερώσουμε και να εμπνεύσουμε τις νέες και τους νέους μας στο ταξίδι τους για την αναζήτηση της επαγγελματικής ευκαιρίας που τους ταιριάζει, έτσι ώστε να πετύχουν και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα ελπιδοφόρο και πιο πράσινο μέλλον! Σας περιμένουμε στο διαδικτυακό μας συνέδριο ‘EUandU’ στις 4 Φεβρουαρίου.

* Η κ. Ρίγκου είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.