Ευθύνες σε φρουρά και αστυνομικούς ρίχνει η ΕΔΕ για την επίθεση στην Βουλή

Ολιγωρία και λάθη στους ένστολους που φρουρούσαν την Βουλή κατά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» αποδίδει, σε πρώτη φάση, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο προκαταρκτικός επιμερισμός ευθυνών που έχουν πραγματοποιήσει οι ερευνητές χρεώνει ολιγωρία στην φρουρά της Βουλής και στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπιστώνουν κενό στην περιφρούρηση του κοινοβουλίου από την πλευρά της οδού Όθωνος, καθώς η μισή διμοιρία που κανονικά φυλάσσει τα σκαλοπάτια σε αυτό τον χώρο δεν ήταν στην θέση της.

Σημειώνεται πάντως ότι
, σύμφωνα με υπηρεσιακά έγγραφα που δημοσίευσε η «Καθημερινή», η Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων είχε προειδοποιήσει το αρχηγείο δύο φορές από τα μέσα Μαΐου για τον κίνδυνο «ακτιβιστικών» χτυπημάτων. Είχε ζητήσει ενισχύσεις, όμως ως ανταπόκριση στάλθηκε μόνον μισή διμοιρία της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης.

Υπό την σκιά της επίθεσης του «Ρουβίκωνα», όπου οι δράστες πέταξαν καπνογόνα και κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του κτηρίου, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη είχε χθες τηλεδιάσκεψη με όλους τους αστυνομικούς διευθυντές στην επικράτεια.

Κατά την τηλεδιάσκεψη διατυπώθηκαν ανησυχίες για κλιμάκωση καταδρομικών ενεργειών, ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση που θα λάβουν χώρα την Κυριακή.

Πιθανοί στόχοι είναι τα περίπτερα υποψηφίων και κομμάτων. Δυνητικοί δράστες είναι ομάδες αναρχικών που ζητούν την χορήγηση άδειας από τις φυλακές στον πολυισοβίτη εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, και ακροδεξιοί που αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Η κ. Γεροβασίλη ζήτησε από τους ανώτερους αξιωματικούς να εφαρμόσουν τα σχέδια προστασίας που προβλέπουν διπλές ζώνες ασφαλείας και διπλές περιπολίες.

Ένας από τους δράστες της επίθεσης έχει συλληφθεί. Η εισαγγελία της Αθήνας έχει ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά όλων των συμμετεχόντων στην καταδρομική ενέργεια, για το αδίκημα της φθοράς ιστορικού μνημείου.
Πηγή: skai.gr