Παρέμβαση Ιεράς Συνόδου στην Ε.Ε. για την στήριξη του Ελληνικού Λαού

Επιστολή προς στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρεμπέι και Τζέρσι Μπούζεκ, αντίστοιχα, παρέδωσε, νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στον Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνο Καρβουνή.

Για να δείτε την επιστολή πατήστε ΕΔΩ.

«Θεωρήσαμε επάναγκες να απευθυνθούμε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άλλα θεσμικά όργανα και σαν Εκκλησία που έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αυτόν διάλογο, σύμφωνα με το Σύμφωνο της Λισσαβώνος να πούμε τις απόψεις μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παραδίδοντας την επιστολή προς τον κ.Καρβούνη, ενώπιον των μελών της ΔΙΣ, του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου και τον Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη ήταν είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος», τόνισε, μεταξύ άλλων, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε.

Ο κ.Πάνος Καρβούνης έφτασε στο Συνοδικό Μέγαρο λίγο μετά τις 1130 το πρωί και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Ακολούθως έγινε δεκτός από την ΔΙΣ όπου και ο Αρχιεπίσκοπος προσφώνησε το επιτελικό στέλεχος της Ε.Ε. στην Ελλάδα εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος έλαβε αυτή την πρωτοβουλία.

«Πρυτάνευσε η αγωνία που έχουμε για τις δυσκολίες αυτού του τόπου και ιδιαίτερα με την κόπωση των ανθρώπων οι οποίο έχουν εξαντληθεί και οικονομικά αλλά και ψυχικά. Μέσα στη σκέψη μας λοιπόν δημιουργήθηκε ο λογισμός άραγε η Ευρώπη, όπως εμείς την ζήσαμε, όπως ξεκινήσαμε, όπως την θέλαμε, ή ακόμα όπως την ονειρεύτηκαν οι μεγάλοι ιδρυτές της, συνεχίζει αυτόν τον δρόμο τον ανθρωπιστικό, τον πολιτιστικό ή μήπως έχει λιγάκι παρεκκλίνει; Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και θεωρήσαμε επάναγκες να απευθυνθούμε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα άλλα θεσμικά όργανα και σαν Εκκλησία που έχουμε το δικαίωμα να έχουμε αυτόν διάλογο σύμφωνα με το Σύμφωνο της Λισσαβώνος να πούμε τις απόψεις μας, τις σκέψεις μας, οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο, ότι θα θέλαμε να έχει η Ε.Ε. ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, να βασίζεται πάνω την αλληλεγγύη, πάνω στην χριστιανική διδασκαλία που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ε.Ε. και να προτρέψουμε ότι όλη αυτή η κίνηση η οποία έχει δημιουργήσει μιαν ένταση στο χώρο της Ελλάδος να μην είναι μόνο αριθμοί, ομόλογα, δάνεια, αλλά να έχει μέσα και το πνεύμα της αλληλεγγύης, του σεβασμού της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και να δημιουργήσει ένα μοντέλο ζωής όπως φάνηκε στην αρχή και όχι όπως φαίνεται τώρα, αυτό το μοντέλο που το ζούμε και έχουμε αγωνίες», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε: «Αυτή την αγωνία εκφράζει λοιπόν το έγγραφό μας κε Πρόεδρε και θέλαμε σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να σας το παραδώσουμε στο χέρι, να το προωθείστε προς τον Πρόεδρο τον κ. Μπαρόζο και τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επειδή ξέρω και τα δικά σας ενδιαφέροντα, επειδή στο χώρο που είστε θα ακούτε και πολλά εις βάρος της Εκκλησίας, να ξέρετε ότι αυτά δεν είναι αληθή, είναι υπερβολές, αλλά η Εκκλησία βρίσκεται σε μια δύσκολη και αδύναμη θέση ότι δεν πρέπει να ανταποδίδει αυτά που της αποδίδουν, της επιτίθενται, πρέπει να είναι πιο νηφάλια, πρέπει να είναι πιο ήρεμη, πρέπει να είναι πιο διακριτική, αλλά όμως να διατηρεί τις κόκκινες γραμμές μέχρι πού μπορεί να υποχωρεί και μέχρι πού μπορεί να απαιτεί. Σας παρακαλούμε πάρα πολύ να κάνετε και εσείς αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να γίνει αυτήν την ώρα».

Aπό την πλευρά του ο κ.Καρβούνης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για της απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πάντοτε δίπλα στη χώρα μας.

«Μακαριώτατε, θέλω να σας ευχαριστήσω καθώς και όλους τους πατέρες για την τιμή που μου κάνετε να με καλέστε εδώ για να μου παραδώσετε αυτό το έγγραφο. Τα λόγια σας πάνε κατευθείαν στην ψυχή μου, σαν Έλληνα, σαν χριστιανού και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο θα μεταδώσω το μήνυμα που μου παραδίδετε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρώπη ήταν είναι και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος», είπε ο κ.Καρβούνης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να στηρίζεται στην Ε.Ε. και είμαι σίγουρος ότι με την προσπάθεια και την αλληλεγγύη ένθεν και ένθεν θα βγει η χώρα μας από αυτήν την κρίση την οποία αναφέρατε και η οποία μαστίζει όλους τους πολίτες. Σας ευχαριστώ λοιπόν και πάλι για αυτό το υπόμνημα το οποίο μου δίδετε και θα το μεταφέρω με τον καλύτερο τρόπο, στον πρόεδρο τον κ. Μπαρόζο».
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου